Golan Heights Winery

Golan Heights Winery blev grundlagt i 1983 i et samarbejde mellem fire kibbutzer og fire moshaver, og er i dag Israels førende vineri, der har sat nye standarder for vin fra ‘det hellige land’, hvor der har været dyrket vin i årtusinder.

Vingården ligger i byen Katzrin,  højt mod nord  i Golan højderne i Israel. Ledende vinmager Victor Schoenfeld bruger en kombination af gode gamle traditioner og ny teknologi til at frembringe de fantastiske smage og dufte, som har resulteret i talrige præmier og medaljer de seneste år.

Vine fra Golan Heights Winery har gennem tiderne opnået mange flotte priser; fx

  • Best Winery i det østlige Middelhavs-bassin ved The International Wine and Spirit Competition 2004.
  • Bedste israelske vineri i “Wine Report 2008” af Tom Stevenson.
  • Verdens bedste vinproducent ved Vinitaly 2011 og modtog herfor det prestigefulde Grand Trophy.
  • Wine Star Award i kategorien New World Winery 2012 af Enthusiast.

Desuden har Golan Heights Winery som  eneste vineri i verden,  vundet “The Grand Prix d’Honneur” ved Vinexpo i Bordeaux tre år i træk.

Yarden, Gamla og Golan-vinene har også vundet to trofæer, femten guldmedaljer, tredive sølvmedaljer og tyve bronzemedaljer ved “The International Wine and Spirit Competition” i London i løbet af de sidste år.

Siden begyndelsen i 1983 har Yarden-vinene alene vundet over 60 medaljer og trofæer verden over.

Golan Heights Winery har ikke alene formet israelernes forståelse for god vin, gennem de sidste tre årtier, men i høj grad også formået at placere sig på verdenskortet for vine af høj kvalitet. Dermed er det lykkedes at leve op til det mål, der blev sat ved grundlæggelsen i 1983: At blive Israels ledende vinhus, som skaber vine, der kan måle sig med de bedste fra både Europa og Nordamerika.

I dag producerer Golan Heights Winery mere end 20% af al vin i Israel og er landets største vin-eksportør med eksport til mere end 30 lande. Samlet produceres der ca. 5,8 millioner flasker kvalitetsvin årligt.

Når det gælder bæredygtighed og økologi, er GHW også med helt fremme. Fx er der etableret solcelleanlæg, som leverer ca. 50% af strømforbruget til produktionen, og resterne efter presning af druerne, anvendes til berigelse af jorden på vinmarkerne.

Flere og flere har fået øje på den meget høje gennemgående standard hos Golan Heights Winery, som bygger på de tre grundlæggende ting, der er basale for al god vin:

Terroir, klima og vinmager.

  • Det unikke terroir, der findes i Golanhøjderne, er fuldt på højde med de bedste i Europa. Det er kendetegnet af vulkansk basalt, rigt på mineraler og porøst nok til at vin-rødderne kan trænge dybt ned og suge væde og næringsstoffer.
  • Klimaet varierer afhængigt at højdeforskellene, der spænder fra 400-1200 meter over havet, hvilket giver mulighed for en stor spændvidde i temperatur, regn og andre forhold som gør Golan-højderne sammenlignelige med hele vinlandet, Frankrig.
  • Vinmageren Victor Schoenfeld er oprindeligt fra Napa Valley, og regnes generelt for at være en af verdens bedste vinmagere. Der er en håndfuld andre vinmagere som ledes af Victor, heriblandt tre kvinder.

De gode druer vokser på højtbeliggende marker fordelt i det nordlige Galilæa og Golan. Undergrunden veksler mellem sort vulkansk basalt og lys kalksten, som har sin del af æren for de unikke smage i vinene.

Vintrene byder på snefald og kulde, somrene på stærk varme og meget sol, men kølige nætter i højderne. Dertil kommer kraftige vinde. Tilsammen er det de ultimativt bedste forhold til vindyrkning i hele landet – og deraf kommer også kvalitetsstandarden for Israels ledende vineri.

Vineriet dyrker 20 forskellige slags druer på 630 hektar, der er fordelt på 28 forskellige områder, som igen er opdelt i 450 lodder, der alle er registreret og overvåges med videnskabelig nøjagtighed. Højden varierer fra 400-1200 moh.

Den viden om de enkelte jordlodder, som er opsamlet gennem årene, er af uvurderlig betydning for at forstå mulighederne og udnytte dem optimalt i forhold til pasning og høst. Hvert lod høstes og oplagres separat, for at bevare de unikke karakteristika, så vinmagerne kan vælge de mest optimale smage til de vine, der er blandinger.

Efter mange års arbejde med lodderne, besluttede vineriet at lave en række vine af der kun indeholder exceptionelt gode druer fra samme jordlod, og dermed udtrykker det særlige terroir, der er gældende dér.